Als zelfstandig communicatieadviseur ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe opdrachten of uitdagende projecten. Daarbij houd ik ook relevatie functies in loondienst in de gaten om te weten wat er in het algemeen gevraagd wordt (meestal een kind met een waterhoofd). Interessanter dan de functie op zich vind ik de vacatureteksten en de wijze waarop potentiële kandidaten contact kunnen krijgen met de organisatie die hen zoekt.

Verkoop je bedrijf

In een schaarse markt zou je verwachten dat bedrijven alles uit de kast halen om de juiste kandidaat te werven. Echter (uitzonderingen daargelaten), ik lees nog steeds opsommingen van competenties en vaardigheden, gecombineerd met gortdroge omschrijvingen van het bedrijf zelf. Zelden voel ik mij als persoon aangesproken. Vraag je als organisatie eens af wat je een medewerker te bieden hebt. Dat is meer dan alleen de maandelijkse loonstrook of ‘conform de CAO’.

Waar sta je voor?

Wat maakt werken bij jouw organisatie zo leuk? Staat er bijvoorbeeld een voetbaltafel waar je je op kunt uitleven, is er een jaarlijks uitje, houden jullie een vrijdagmiddagborrel? In welke cultuur komt de kandidaat te werken? Wordt er regelmatig een geintje gemaakt, hebben jullie een kantoortuin of werken jullie juist in serene stilte? Een korte video van toekomstige collega’s in hun werkomgeving kan al een goede inkijk geven, maar ook in tekst en beeld kun je prima vertellen waar je als werkgever voor staat.

Welke persoon zoek je?

En dan de mens achter de vacature. Wie zoeken jullie nu eigenlijk? Dat kind met het figuurlijke waterhoofd heeft wellicht wel de juiste competenties, maar past hij of zij als mens ook in het team en de organisatie? Zoek je een daadkrachtige persoonlijkheid, of iemand die juist heel integer is. Is humor belangrijk of enthousiasme? Competenties en vaardigheden zijn aan te leren of bij te schaven, maar de persoonlijkheid en het karakter van de kandidaat maken het onderscheid. Dan pas heb je een (langdurige) match.

Ceëer een contactmoment

Tot slot ‘de drempel’. Hoe vaak lees ik nog een algemeen e-mailadres om informatie in te winnen. Geen telefoonnummer of een naam. In een wereld van transparantie is persoonlijk contact haast onmogelijk. Of is een mail sturen naar pz@.... of info@..... de moderne manier om met kandidaten in contact te komen? Realiseer je goed: de kandidaat is aan zet. Hij of zij kan kiezen uit meerdere opportunity’s. Zorg dat je geen contactmoment mist. Een kandidaat die belt, heeft oprecht interesse. Koester die aandacht. Dit is de eerste stap naar medewerkers die écht bij jouw organisatie passen.